Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Surówka marchewkowa z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Surówka z marchewki z olejem i ziarnem sezamu.

Surówka marchewkowa z sezamem

Składniki:

Surówka marchewkowa z sezamem

 

  • 50 dag marchewki

 

 

 

  • 2 łyżki ziaren białego sezamu

 

  • 2 łyżeczki musztardy dijon

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka marchewkowa z sezamem
Marchewkę obieramy, dokładnie płuczemy. Kroimy metodą julienne na długie cienkie słupki. Bardzo ułatwicie sobie życie, używając tak jak ja obieraczki do warzyw julienne, którą można kupić niemal w każdym markecie czy na targowisku za kilka złotych. Do oleju sezamowego dodajemy olej rzepakowy, musztardę i biały sezam. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.Sosem zalewamy marchew i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby surówka lekko się przegryzła. Przed podaniem można surówkę posypać jeszcze odrobiną białego sezamu.

Tagi:

marchewka