Sposób przygotowania:
Gryczane bułeczki z sezamem
Zaczynamy od zrobienia drożdżowego zaczynu. Drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Mieszamy ze sobą wszystkie mąki i sól, dodajemy pianę ubitą z białka, drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite. Następnie z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Na blacie wysmarowanym olejem, robimy z każdego kawałka ciasta długi wałek (ok 30 cm). I zabieramy się za formowanie bułeczek. Każdy wałek wiążemy w supełek, tak, żeby dość luźny supełek był na środku wałka i zostały długie końce. Jeden koniec wkładamy do środka supełka, następnie robimy to samo z drugim końcem. Ciężko to opisać, łatwiej zrobić- widać to dokładnie na zdjęciach. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułeczki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarenkami sezamy.Blaszkę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 25 minut.