Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki. Jogurt naturalny sprawia, że są bardzo pulchne. Idealne na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem.

Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką

Składniki:

Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką

Składniki:

Sposób przygotowania:

Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką
1. Drożdże rozcieramy z mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Do mąki dodajemy sól, jajka, jogurt naturalny, sezam, czarnuszkę i wyrośnięte drożdże, mieszamy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

4. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut.