Sposób przygotowania:
Zupa krem z jamon serrano.
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy obranego pora, umytego kalafiora, kabaczek umyty i pokrojony w kawałki. Zielony groszek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wywar i odstawiamy. Wyjąć liść laurowy-mielimy całość blenderem, dodając stopniowo wywar-do momentu aż będzie zupa nie bardzo gęsta. Pieprzymy i dodajemy sól jeżeli trzeba. Na koniec dodajemy jogurt naturalny(jeżeli ktoś chce to można dodać trochę więcej) Na patelni lekko podsmażyć plasterki jamon serrano. Wlewamy do miseczek zupę dodajemy plasterki-jamon serrano i dodajemy starty ser gouda. Jeżeli ktoś chcę może dodać chrupiący chlebek.
luna