zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Zupa krem z kabaczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sycąca, bogata w smaku jesienna zupka

Zupa krem z kabaczka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa krem z kabaczka

 

  • średni kabaczek (taki 500 g)
  • 1.5 l bulionu
  • 3 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 gałązki tymianku
  • 8 cm kawałek pora
  • kawałek selera + parę liści
  • mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

  • do podania: grzanki lub kleks gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kabaczka
Najpierw wstawiamy bulion: wrzucamy pokrojoną marchew, seler, por (może być cały), cebulkę, ziele angielskie, listki laurowe, czosnek, tymianek i majeranek i gotujemy na wolnym ogniu. Obieramy ziemniaki i dorzucamy. Po 15 minutach dorzucamy kabaczka obranego ze skóry i pokrojonego w kawałki. Gotujemy razem do miękkości warzyw, dorzucamy w tym czasie kurkumę, sól i pieprz. Miksujemy zupę na gładki krem, wyjmując wcześniej gałązki i listki laurowe. Podajemy z kleksem śmietany, posypaną koperkiem.
Zupa krem z kabaczka
Wstawiamy bulion z warzywami i przyprawami
Zupa krem z kabaczka
Dodajemy kabaczka pokrojonego w kawałki bez skóry

Tagi:

kabaczki