eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Shushi Eli

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Pyszna,nie codzienna przekąska.

Shushi Eli

Składniki:

Shushi Eli

 

  • 5 płatów nori
  • 1 szklanka ryżu do shushi(ja nie miałam i dałam zwykły)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 2 długie słupki wędzonego łososia
  • 3 długie słupki wędzonego węgorza
  • 2 długie słupki młodej marchewki
  • 5 długich słupków ogórka zielonego ze skórką
  • 1/2 papryki czerwonej(pokrojonej w słupki)
  • 1 łyżeczka wasabi w proszku
  • sól
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Shushi Eli
W garnku zagotować 2 szklanki wody,posolić do smaku i wsypać ryż.Gotować na małym ogniu 20 minut.Wysypać ryż do miski.Wodę wymieszać z octem ryżowym i cukrem.Polać ciepły ryż pięciona łyżkami przygotowanego roztworu,wymieszać i ostudzić.Proszek wasabi rozrobić z odrobiną przegotowanej wody na pastę.Na każdy płat nori rozłożyć 1/5 ryżu,zostawiając wolny 2 cm brzeg.Z brzegu 2 płatów,na ryżu rozsmarować wzdłóż cienki pasek pasty wasabi,położyć(na całą długość)słupek łososia,słupek ogórka,słupki papryki,zwilżyć przygotowanym roztworem wolny brzeg i ciasno zwinąć.Na 2 następne płaty,na ryżu rozsmarować pasek wasabi,położyć słupek węgorza,słupek ogórka,słupek młodej marchewki i zwinąć jak poprzednio.Na ostatmi płat,na ryżu rozsmarować pasek wasabi,położyć słupek węgorza,słupek ogórka,słupki papryki i zwinąć jak poprzednie.Rulony włożyć do lodówki na godzinę.Schłodzone wyjąć z lodówki i pokroić każdy rulon na sześć części.Do pazostałego roztworu dodać sos sojowy,wymieszać i wlać do miseczki.Pokrojone shushi ułożyć na talerzu i podawać z przygotowanym w miseczce sosem.Smacznego!

Tagi:

ryż sosy