Sposób przygotowania:
Shushi Eli
W garnku zagotować 2 szklanki wody,posolić do smaku i wsypać ryż.Gotować na małym ogniu 20 minut.Wysypać ryż do miski.Wodę wymieszać z octem ryżowym i cukrem.Polać ciepły ryż pięciona łyżkami przygotowanego roztworu,wymieszać i ostudzić.Proszek wasabi rozrobić z odrobiną przegotowanej wody na pastę.Na każdy płat nori rozłożyć 1/5 ryżu,zostawiając wolny 2 cm brzeg.Z brzegu 2 płatów,na ryżu rozsmarować wzdłóż cienki pasek pasty wasabi,położyć(na całą długość)słupek łososia,słupek ogórka,słupki papryki,zwilżyć przygotowanym roztworem wolny brzeg i ciasno zwinąć.Na 2 następne płaty,na ryżu rozsmarować pasek wasabi,położyć słupek węgorza,słupek ogórka,słupek młodej marchewki i zwinąć jak poprzednio.Na ostatmi płat,na ryżu rozsmarować pasek wasabi,położyć słupek węgorza,słupek ogórka,słupki papryki i zwinąć jak poprzednie.Rulony włożyć do lodówki na godzinę.Schłodzone wyjąć z lodówki i pokroić każdy rulon na sześć części.Do pazostałego roztworu dodać sos sojowy,wymieszać i wlać do miseczki.Pokrojone shushi ułożyć na talerzu i podawać z przygotowanym w miseczce sosem.Smacznego!
Tit
Natala1210
czarownica
cherry
Evi
Sarenka
wedith1
iwi69