SUPERPRZEPIS

Siekane grzybki

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Siekane grzybki Więcej zdjęć (5)

Taką pastę grzybową można zamrozić w małych pojemniczkach i cieszyć się jej smakiem zimą.

Składniki:

Siekane grzybki

 

  • 1 kg obgotowanych grzybów blaszkowych ja miałam opieńki
  • 2 cebule
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Siekane grzybki
Grzyby oczyścić i obgotować(po obgotowaniu ma być 1 kg), następnie grzyby drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać do niej posiekane grzyby i wszystko razem dusić około 10 min często mieszając. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych grzybów, dosypać tymianek i posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić pieprzem i solą. Grzyby przykryć i całość jeszcze dusić do momentu, aż pomidory się rozgotują od czasu do czasu mieszając. Gotową pastę grzybową ostudzić, przełożyć do mniejszych pojemniczków i zamrozić, takie grzybki nadają się do zapiekanek czy są już gotowym farszem do naleśników lub pasztecików.
Siekane grzybki
oczyszczone grzyby obgotować i odcedzić z nadmiaru wody
Siekane grzybki
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na maśle
Siekane grzybki
Do podsmażonych grzybów z cebulą dodać pomidory
Siekane grzybki
Takie grzyby doskonale nadają się do domowych zapiekanek

Tagi:

grzyby