cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sielska zalewajka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jedna z najprostszych i najtańszych zup. Tradycyjna zupa wiejska. Smak dzieciństwa spędzanego u babci na wsi.

Sielska zalewajka

Składniki:

Sielska zalewajka

 

 

Sposób przygotowania:

Sielska zalewajka
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty i trochę soli. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlewamy żurek i doprawiamy majerankiem, pieprzem mielonym i czosnkiem (drobno pokrojonym bądź przeciśniętym przez praskę). Odstawiamy do zagotowania. Do szklanki ze śmietaną wsypujemy mąkę, rozprowadzamy ją łyżką, by nie było grudek. Całość zaprawiamy śmietaną z mąką i kilkoma łyżkami zupy oraz szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem bądź koperkiem. Można także z dodatkiem pieczywa. Smacznego!

Tagi:

żurek