dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Skrydełka z kurczaka po cygańsku.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne skrzydełka w pikantnym sosie

Skrydełka z kurczaka po cygańsku.

Składniki:

Skrydełka z kurczaka po cygańsku.

 

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • sok z 2.5 cytryn
  • 2 słoiki ketchupu (pikantny)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wegety
  • 9 ząbków czosnku
  • 2.5 szklanki przegotowanej wody
  • olej do smażenia, jaja, mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Skrydełka z kurczaka po cygańsku.
Za skrzydełek obciąć końcówki wrzucić do garnka, zalać 2.5 szkl. wody przegotowanej, dodać wegety i gotować 15 minut.
Skrzydełka lekko posolić maczać w mące ziemniaczanej i w jajku i smażyć na złoty kolor i zarumienione układać w naczyniu żaroodpornym.
SOS:
Przygotowane końcówki skrzydełek wyciągnąć z garnka, do rosołu dodać sok z cytryny, ketchup, czosnek, 3/4 szkl. cukru. Gotować 8 minut.
Skrzydełka zalać tym sosem, przykryć i włożyć do piekarnika.
Piec 45 minut.