Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Skrzydełka marynowane w zalewe pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Skrzydełka marynowane w zalewie pomidorowej - doskonała przekąska na każdą imprezę. Każdemu będą smakować.

Skrzydełka marynowane w zalewe pomidorowej

Składniki:

Skrzydełka marynowane w zalewe pomidorowej

 

Zalewa

Sposób przygotowania:

Skrzydełka marynowane w zalewe pomidorowej

Panierowanie

Skrzydełka marynowane w zalewe pomidorowej
Ugotowane skrzydełka panieruję w jajku i bułce.

Skrzydełka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Mięso wyjmuję z wywaru i studzę. Skrzydełka maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej.

Smażenie

Skrzydełka marynowane w zalewe pomidorowej
Skrzydełka smażę na rumiano z każdej strony.

Skrzydełka smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie zalewy

Skrzydełka marynowane w zalewe pomidorowej
Gotuję pomidorową zalewę, którą następnie studzę.

Z podanych składników przez około 5 minut gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia.

Marynowanie

Skrzydełka marynowane w zalewe pomidorowej
Usmażone skrzydełka układam w szklanym słoiku. Zalewam zalewą.

W dużym słoiku układam skrzydełka. Zalewam zalewą (mięso musi być zanurzone). Słoik zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce na noc, aby smaki się przegryzły.


Tagi:

mięsa kurczak