Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Skrzydełka marynowane w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne z słodką glazurą kąski dla smakoszy.

Skrzydełka marynowane w piwie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka marynowane w piwie

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka marynowane w piwie
W naczyniu z przykryciem robimy marynatę. Czosnek i jałowiec rozgniatamy nożem, liść laurowy kruszymy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, aby miód rozprowadzić i połączyć z innymi składnikami. Wkładamy pojedynczo mięso i dokładnie nacieramy powstałą masą. Później całość zalewamy piwem, zamykamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy skrzydełka, opiekamy z obu stron aż się zarumienią. Następnie podlewamy połową marynaty, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Pod koniec jeśli płynu jest sporo możemy odkryć aby odparował a na mięsie zrobiła się ładna glazura.
Skrzydełka marynowane w piwie
W szczelnie zamykanym naczyniu marynujemy mięso najlepiej przez noc.
Skrzydełka marynowane w piwie
Rozgrzewamy łyżkę masła i opiekamy każdy kąsek.
Skrzydełka marynowane w piwie
Rumiane już mięso podlewamy marynatą i dusimy aż cały płyn odparuje.