LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Skrzydełka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wprost wyśmienite, pikantne i chrupiące.

Skrzydełka na ostro Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka na ostro

 

  • skrzydełka kurczaka 6
  • cebula 1,5
  • czosnek granulowany 5-6 łyżeczek (lub świeży zmiażdżony 5-7 ząbków)
  • chili z pestkami pokruszona 2 lub w proszki 46 łyżeczek
  • pieprz mielony 4 łyżeczki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • olej 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka na ostro
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć piórka, podzielić na dwie części. Obsypać czosnkiem, chili i pieprzem. Polać sosem sojowym. Obraną cebulę drobno poszatkować, wyłożyć na skrzydełka. Skropić olejem, całość wymieszać i odstawić (najlepiej na noc). Smażyć na głębokim oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.
Skrzydełka na ostro
Skrzydełka kurczaka obtoczone w przyprawach.
Skrzydełka na ostro
Dodanie poszatkowanej cebuli i oleju do skrzydełek.
Skrzydełka na ostro
Wymieszanie składników marynaty ze skrzydełkami.