zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2414]

Skrzydełka na ryżowo-warzywnym dywaniku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kilka chwil pracy i obiad robi się sam, a my mamy czas dla siebie.

Skrzydełka na ryżowo-warzywnym dywaniku

Składniki:

Skrzydełka na ryżowo-warzywnym dywaniku

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 3 szklanki ryżu
  • 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej np. Przysmaki kuchcika
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki ziołowych ziarenek smaku
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka maggi
  • woda
  • oliwa
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka na ryżowo-warzywnym dywaniku
Skrzydełka umyć i odciąć najcieńszą część. Obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z jednej strony. Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypać ryż, mieszankę chińską i pozostałe przyprawy oprócz maggi, wymieszać w wszystko wyłożyć do tortownicy. Na to wszystko ułożyć podsmażone skrzydełka tak aby podsmażona część była u góry. Zalać wodą aby wystawała 1 cm ponad skrzydełka, skropić kilkoma kroplami magii. Piec w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem).

Jeśli wstawiamy do nienagrzanego wcześniej piekarnika to wydłużamy czas o 10-15 minut.

Tagi:

ryż