grzymalka

grzymalka

Kucharz
[Przepisów: 14]

Skrzydełka po teksańsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Skrzydełka są rewelacyjne, jeżeli wolimy łagodniejsze potrawy możemy użyć dwóch ketchupów łagodnych

Skrzydełka po teksańsku

Składniki:

Skrzydełka po teksańsku

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 1 mały ketchup łagodny i 1 mały ketchup pikantny („Kotlin” lub „Pudliszki”) lub po ½ dużego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • odrobina przyprawy chińskiej

Sposób przygotowania:

Skrzydełka po teksańsku
1.Skrzydełka dokładnie umyć i poodcinać im tzw. „pazurki”;
2.Pozostałe składniki połączyć razem w garnku i zagotować;
3.Po zagotowaniu sosu włożyć do niego skrzydełka i dusić je do miękkości ok. 30-45 minut;
4.Skrzydełka należy często mieszać i przekręcać aby się nie przypaliły (z powodu miodu i sosu sojowego), w razie potrzeby należy podlać sos w czasie gotowania wodą.