Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Skrzydełka smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Skrzydełka smażone w cieście

Skrzydełka smażone w cieście

Składniki:

Skrzydełka smażone w cieście

 

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml wody lekko gazowanej
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku
  • Ziarenka Smaku
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka smażone w cieście

Aby przygotować pyszne skrzydełka w cieście należy ze skrzydełek odciąć końcówki, a pozostałe mięso podzielić na 2 części. Kawałki kurczaka obgotować w wodzie z odrobiną Ziarenek Smaku, ostudzić. W misce wymieszać sos sojowy z 6 łyżkami oleju, słodką i ostra papryką, dodać skrzydełka i pozostawić w marynacie przez około godzinę.  Z mąki, wody, jajka, proszku do pieczenia i 3 łyżek marynaty wyrabiamy ciasto odrobinę gęstsze niż na naleśniki, zanurzamy skrzydełka w cieście i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.