Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Skrzydełka teriyaki z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Skrzydełka z kurczaka w marynacie z sosem teriyaki, świeżym imbirem i ziołami prowansalskimi, pysznie zrumienione na patelni.

Skrzydełka teriyaki z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka teriyaki z imbirem

 

  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 łyżeczek sosu teriyaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 2 łyżki oleju do marynaty
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydełka teriyaki z imbirem
Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sos teriyaki przelać do miseczki lub szklaneczki. Dodać do niego czosnek i imbir, przyprawę do kurczaka, zioła, sól ziołową i 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zamarynowane skrzydełka kłaść na rozgrzany na patelni olej, zrumienić je z obu stron. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie odparować cały płyn, a skrzydełka ponownie zrumienić.
Skrzydełka teriyaki z imbirem
Wszystkie skłądniki marynaty przełożone do szklaneczki.
Skrzydełka teriyaki z imbirem
Skrzydełka z kurczaka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Skrzydełka teriyaki z imbirem
Zamarynowane skrzydełka rumienione na rozgrzanym oleju.
Skrzydełka teriyaki z imbirem
Zrumienione skrzydełka zalane dwiema szklankami wody.