Sposób przygotowania:
Skrzydełka pikantne coś- tam,coś-tam
Skrzydełka umyć i podzielić na połówki ( lotki odrzucić ).Czosnek rozetrzeć na miazgę z odrobiną soli ( zamiennie użyć łyżeczkę czosnku granulowanego ). Przygotować marynatę mieszając 1/5 szklanki oleju z Tabasco, ketchupem, miodem, pieprzem mielonym , solą .Wrzucić do niej Badian, suszone chili i pieprz ziarnisty. Polać marynatą skrzydełka . Wetrzeć ją w nie dobrze i zostawić przykryte na minimum godzinę ( najlepiej na noc ). Można w tym czasie przewracać i wcierać marynatę w mięso. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Na gorący włożyć skrzydełka z marynatą i smażyć na rumiano z obu stron posypując w trakcie smażenia mieloną papryką . Przełożyć do rondelka . Na patelni zagotować wodę i podlać nią mięso .Świeżą paprykę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do skrzydełek. Dusić aż skrzydełka będą miękkie, a sos odparuje i będzie gęsty. Doprawić do smaku cukrem trzcinowym jeśli sos tego potrzebuje.
kasiunia.1981
Babciagramolka
Mówisz o anyżku czy o anyżu gwiaździstym - to zupełnie inna tonacja smaku . Spróbuj kiedyś kupic Badian i użyć .
kasiunia.1981
Chodziło mi o anyżek(takie małe szare nasionka).Czy Badian smakuje podobnie i gdzie mogę go kupić??
Babciagramolka
Ja kupuję w Marketach na stoiskach z żywnoscią orientalną - można w zielarskich - wyglada jak gwiazda ( zobacz w wyszukiwarce w grafice ). Badian ma lekki posmak anyżku ale dodatkowo smakuje korzennie - doskonale komponuje sie w mieszankach z cynamonem , curry, goździkami. Ja dodaje kawałki Badianu do parzenia herbaty , mielę do piernika .
kasiunia.1981
Dziękuje za informacje;))