Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Skrzydelka w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nie przepadam za tradycyjnymi skrzydełkami - ale w tej wersji - były niesamowite - polecam spróbować!

Skrzydelka w sosie grzybowym

Składniki:

Skrzydelka w sosie grzybowym

 

  • 2 -4 Skrzydełka z kurczaka
  • włoszczyzna w słupkach - garść
  • grzybki (jakie macie - ja miałam mrożone) - dwie garście
  • olej rzepakowy -łyżka
  • cebula czerwona 1/2 sztuki
  • sos sojowy - większy chlust Emotikon wink
  • jogurt naturalny - (lub smietana) - 2 łyżki
  • skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • pieprz, chilli, maggi - i jakieś ziółka - ja dodałam estrogen i cząber

Sposób przygotowania:

Skrzydelka w sosie grzybowym
Skrzydełka ucinamy w zgieciach te najmniejsze odkładamy - pozbywamy zbędnej skóry - ma mnóstwo toksyn - i jest niezbyt zdrowa - jak wiecie Emotikon smile obsypujemy szczyptą curry. na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy skrzydełka i obsmażamy z kazdej strony przez chwile, na złocisty kolor. następnie dodajemy pokrojoną w pióra cebulkę. opcjonalnie podlewamy odrobiną wody - lub oleju - wg uznania. następnie dorzucamy włoszczyznę w słupkach - chwilę smażymy i dodajemy grzybki - wcześniej namoczone we wrzątku - wodę zostawiamy. Smażymy jakiś czas dodając sos sojowy. Stawiam że były to około 2-3 łyżki. Emotikon wink Po jakichś 7 min - dolewamy wodę w której moczyły sie grzybki. - zmniejszamy ogien i dusimy pod przykryciem, aż wszystko ładnie zmieknie, połączy się - zdążycie wypic kawke ! Emotikon smile albo ugotować np ziemniaki Emotikon smile przed końcem zaprawiamy jogurtem rozmieszanym z odrobiną wody, skrobia, oraz odrobina - sosu z patelni - zeby sięnie zważył. Doprawiamy chilli, pieprzem i ziołami do smaku