Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Skrzydelka w ciemnym sosie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczne skrzydelka, pieczone z cebulka, w ciemnym sosie.

Skrzydelka w ciemnym sosie

Składniki:

Skrzydelka w ciemnym sosie

 

  • 5 duzych skrzydel kurczaka,
  • duza biala cebula,
  • lyzka oliwy z oliwek,
  • lyzeczka papryki slodkiej,
  • 1/4 lyzeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 lyzeczki chilli,
  • 1/2 lyzeczki pieprzu ziolowego Prymat,
  • lyzka cukru,
  • 2 lyzki ciemnego sosu sojowego,
  • lyzka vegety,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1/2 szklanki cieplej wody,
  • lyzeczka oregano.

Sposób przygotowania:

Skrzydelka w ciemnym sosie
Skrzydelkom odcinamy czesci lotne, pozostale czesci myjemy i osuszamy recznikiem papierowym. Mieso ukladamy w zaroodpornym, niewielkim naczyniu. Cebule i czosnek obieramy, myjemy i osuszamy. Cebule kroimy na pólpiorka, czosnek przeciskamy przez praske. Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy ciepla wode, rozpuszczamy w niej vegete i cukier. Do bulionu dodajemy sos sojowy, czosnek i pozostale przyprawy, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy, ulozone w formie skrzydelka. Calosc posypujemy cebula i oregano. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez okolo godzine w 190 stopniach, co najmniej dwukrotnie przewracajac skrzydelka podczas pieczenia. Przez pierwsze 15 minut, piec pod przykryciem z folii do pieczenia.