Skubaniec śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zamiast śliwek można użyć innych owoców

Skubaniec śliwkowy

Składniki:

Skubaniec śliwkowy

 

  • 5 jajek
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka+3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • 100 dag węgierek
  • łyżeczka kakao

 

Sposób przygotowania:

Skubaniec śliwkowy
1. Margarynę zagnieść z 3 łyżkami cukru, żółtkami, mąką, proszkiem i sodą na gładkie ciasto. Dzielić na pół. Jedną część wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blachę 25 x 40 cm. Drugą połowę dzielić jeszcze raz na pół, do jednej dodać kakao i zagnieść. 2. Śliwki kroić na mniejsze kawałki, układać równomiernie na ciasto. Na śliwki ,,skubać" ciemne ciasto 3. Ubić z pianą z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Włożyć na owoce. Na pianę ,,skubać"jasne ciasto. Piec około 50 minut w 180 stopniach C.

Tagi:

jajko jajka