margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Skubaniec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kruche ciasto z dodatkiem sezonowych soczystych jabłek.Ciasto mojego dzieciństwa jedno z ulubionych które piekła moja mama.

Skubaniec z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Skubaniec z jabłkami

 

  • Ciasto
  • 0,5 kg mąki
  • 25 dag miękkiego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 3-4 średnie jabłka
  • cynamon

 

  • Piana
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 kisiel(suchy)

Sposób przygotowania:

Skubaniec z jabłkami
Jabłka umyć obrać i pokroić w grubsze cząstki. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,dodać cukier żółtka i miękkie masło. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części(mniejszą i większą). Większą część ciasta poskubać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto ułożyć "gęsto"jabłka, posypać cynamonem.

Z białek ubić sztywną pianę z cukrem i suchym kisielem, wyłożyć na jabłka i poskubać resztę ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min w 170 stopniach.
Skubaniec z jabłkami
z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części
Skubaniec z jabłkami
większą część poskubać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Skubaniec z jabłkami
na ciasto ułożyć jabłka i posypać cynamonem
Skubaniec z jabłkami
na jabłkach rozprowadzamy pianę z białek
Skubaniec z jabłkami
na pianę skubiemy resztę ciasta