glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Śląska ciampaka :)

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki z kapustą i boczkiem po śląsku :)

Śląska ciampaka :)

Składniki:

Śląska ciampaka :)

 

Sposób przygotowania:

Śląska ciampaka :)
Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie do uzyskania łagodnego smaku (według uznania) a następnie szatkujemy i wrzucamy do miski. Przyprawiamy, pieprzem, solą i ew. maggi. Ziemniaki gotujemy, boczek kroimy w kosteczkę i smażymy.
Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy masło i mleko a następnie ubijamy na masę purre. Dokładamy usmażony boczek i poszatkowaną kapustę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Jemy gorące!
Potrawa ta idealnie pasuje do żeberek z sosem.
Smacznego!