Sposób przygotowania:
Śląskie kołoczkiMASA SEROWA:

Twaróg mielimy przez maszynkę.
ETAP 2:

Do drugiej miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajko i wsypujemy budyń i całość dokładnie mieszamy.
ETAP 3:

Następnie dodajemy zmielony ser i ponownie dokładnie mieszamy.
CIASTO:

Drożdże przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Oprószamy mąką i zostawiamy pod ściereczką na 10 minut.
ETAP 5:

Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie , wlewamy rozczyn z drożdży. Lekko mieszamy i zostawiamy pod przykryciem ze ściereczki na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy, następnie do ciasta dodajemy żółtka i roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
ETAP 6:

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Tniemy na kwadraty o długości 8 cm. Na środek każdego kwadratu nakładamy czubatą łyżeczkę masy serowej.
ETAP 7:

Rogi ciasta zlepiamy po przekątnej tworząc kopertę i dokładnie ściskając palcami.
ETAP 8:

Wierzch smarujemy białkiem, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 C.