aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Śląskie kołoczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis znalazłam w jednej z książek kucharskich, zaciekawił mnie więc postanowiłam go wypróbować. Gorąco polecam, bo bułeczki są naprawdę smaczne z soczystym środkiem.

Śląskie kołoczki

Składniki:

Śląskie kołoczki

CIASTO:

 

MASA SEROWA:

  • MASA SEROWA:
  • 250 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • ½ budyniu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Śląskie kołoczki

MASA SEROWA:

Śląskie kołoczki

Twaróg mielimy przez maszynkę.

ETAP 2:

Śląskie kołoczki

Do drugiej miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajko i wsypujemy budyń i całość dokładnie mieszamy.

ETAP 3:

Śląskie kołoczki

Następnie dodajemy zmielony ser i ponownie dokładnie mieszamy.

CIASTO:

Śląskie kołoczki

Drożdże przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Oprószamy mąką i zostawiamy pod ściereczką na 10 minut.

ETAP 5:

Śląskie kołoczki

Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie , wlewamy rozczyn z drożdży. Lekko mieszamy i zostawiamy pod przykryciem ze ściereczki na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy, następnie do ciasta dodajemy żółtka i roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

ETAP 6:

Śląskie kołoczki

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Tniemy na kwadraty o długości 8 cm. Na środek każdego kwadratu nakładamy czubatą łyżeczkę masy serowej.

ETAP 7:

Śląskie kołoczki

Rogi ciasta zlepiamy po przekątnej tworząc kopertę i dokładnie ściskając palcami.

ETAP 8:

Śląskie kołoczki

Wierzch smarujemy białkiem, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 C.


Tagi:

jajko jajka