Sposób przygotowania:
Śledź imbirowo-balsamicznyMatiasy jeśli są bardzo słone wymoczyć w wodzie z mlekiem. w zależności od potrzeb od pół godz. do kilku godzin.Wylać zalewę, wypłukać śledzie, pokroić na porcje. Przygotować duży słoik. Obrać i pokroić drobno cebulę i imbir. W rondelku podgrzać na sucho przyprawę i imbir ymieszać, dodać 2 rodzaje octu i musztardę, liście laurowe oraz miód. Wymieszać. Chwilę odparować ocet, wymieszać odstawić z ognia. Na dno słoika wrzucać po kolei trochę cebuli, kilka kawałków śledzia - zalewać marynatą z liśćmi laurowymi, znowu wkładać cebulę, śledzie, marynatę. Na koniec zakręcić słoik, wymieszać zawartość, odkręcić przykrywkę, wlać 4 łyżki oliwy, zakręcić ponownie, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 14 godziny. Śledzie można trzymać w takiej marynacie przez 1 do 1,5 mieś. Od czasu do czasu trzeba wymieszać zawartość słoika.
Babciagramolka
Tit
Na forum wkleję zdjęcie - firma nazywa się RAFEX - to jest hurtownia przypraw i zamówiłam kilka mieszanek do testowania
Babciagramolka
Netka
Tit
jaNina
Tit- kochana! skąd wiedziałaś że dziś od rana moczę wiaderko matjasów?
Właśnie się zastanawiałam czy zrobić korzenne w oleju, czy w jakiejś zalewie.
A Twoje zapowiadaja się kusząco! Muszę spróbować! :)
zzeszytubabci
Tit
A co budzi twoje wątpliwości? Śledzik wyszedł pycha, ale ja następnym razem dodam jednak trochę więcej oliwy do tego przepisu - tak z łyżkę więcej - polecam
zzeszytubabci
Bo ja to zawsze coś pomieszam z proporcjami ;) Ale mam nadziję, że ten śledź mi wyjdzie, i zapamiętam sobie uwagę o oliwie ;) Pozdrawiam
Netka
Netka
Tak czy inaczej już zrobiłam i myślę,że będą pyszne:)
Tit
Mnie smakują, ale mam tremę, bo to całkowicie mój wymysł... Koniecznie daj znać czy wam smakowały - nie boję się konstruktywnej krytyki :)
Netka
Ok,dam znać:)
Netka
Netka