Sposób przygotowania:
Śledź mozaikowy
Śledziowe płaty wypłucz kilkakrotnie "do czystej wody", następnie mocz 2 godziny, co 20 min. zmieniaj wodę. Jeśli masz kupione w małych wiaderkach to mniej moczenia wymagają. Po zakończeniu moczenia porządnie odsącz wodę, resztę wody "wyciśnij" lekko w ręczniki papierowe. Płaty pokrój (w poprzek)w paski 1-1,5 cm, posyp bazylią, oregano świeżo zmielonym/zmiażdżonym pieprzem,dodaj liście laurowe i ziele, całość wymieszaj, odstaw na 20 min. Jabłko obierz, utrzyj na grubo i w małym naczyniu zalej lekko olejem(nie zciemnieje). Cebulę w cienkie piórka+ cukier, wymieszaj,- najlepiej ręką leciutko(!), żeby rozdzielić piórka. W cebulę możesz wkroić paprykę(oczywiście...bez nasion) -najpierw na 4 i potem w cienkie paski. Wszystko połącz razem wlej olej, wymieszaj, już nie ręką, odstaw na 2-3 godziny, od czasu do czasu przemieszaj i lekko uciskaj, żeby całość była w oleju. Pieczywo do tego... każde. Maczane w oleju ... „miodzio”. Jeśli ktoś nie boi się za bardzo być "utyty", to na talerzyku można dodać majonezu ... Smacznego...