Śledź mozaikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śledzia można jeść na 100...00 sposobów, ten jest jednym z nich, a którym w kolejności, Ty oceń.

Śledź mozaikowy

Składniki:

Śledź mozaikowy

 

  • 1,0 kg płatów śledzi solonych (matiasy);
  • 0,3 kg cebuli(średniej wielkości);
  • 4-5 owoców papryki, różne kolory;
  • 1/2 jabłka winno-kwaśne,
  • 0,5 l-oleju słonecznikowego lub z pestek winogron;
  • po1 łyżeczce oregano i  bazylii;
  • 1/3 łyżeczki pieprzu  zielonego(!!!)
  • 5 listków laurowych (mogą być połamane)
  • 10 ziaren ziela ang.;
  • szczypta cukru ( w trzy palce).

Sposób przygotowania:

Śledź mozaikowy
Śledziowe płaty wypłucz kilkakrotnie "do czystej wody", następnie mocz 2 godziny, co 20 min. zmieniaj wodę. Jeśli masz kupione w małych wiaderkach to mniej moczenia wymagają. Po zakończeniu moczenia porządnie odsącz wodę, resztę wody "wyciśnij" lekko w ręczniki papierowe. Płaty pokrój (w poprzek)w paski 1-1,5 cm, posyp bazylią, oregano świeżo zmielonym/zmiażdżonym pieprzem,dodaj liście laurowe i ziele, całość wymieszaj, odstaw na 20 min. Jabłko obierz, utrzyj na grubo i w małym naczyniu zalej lekko olejem(nie zciemnieje). Cebulę w cienkie piórka+ cukier, wymieszaj,- najlepiej ręką leciutko(!), żeby rozdzielić piórka. W cebulę możesz wkroić paprykę(oczywiście...bez nasion) -najpierw na 4 i potem w cienkie paski. Wszystko połącz razem wlej olej, wymieszaj, już nie ręką, odstaw na 2-3 godziny, od czasu do czasu przemieszaj i lekko uciskaj, żeby całość była w oleju. Pieczywo do tego... każde. Maczane w oleju ... „miodzio”. Jeśli ktoś nie boi się za bardzo być "utyty", to na talerzyku można dodać majonezu ... Smacznego...