Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Śledź po westfalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z ziemniakami z wody.

Śledź po westfalsku

Składniki:

Śledź po westfalsku

 

  • 30 dag marynowanych filetów śledziowych,
  • 3 średnie czerwone cebule,
  • 15 dag ogórków małosolnych (lub konserwowych),
  • 1 twarde jabłko,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Śledź po westfalsku
Filety śledziowe osączyć z zalewy i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na 3 cm kawałki Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Jabłka umyć pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i wraz z ogórkami pokroić w plasterki. Składniki połączyć i wymieszać. Dwa rodzaje śmietany wymieszać z chrzanem i koperkiem. Tak powstałym sosem polać całość. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1/2 godz.