kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledź smażony z puree i sałatką z ogórka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Świeży śledź smażony na maśle z puree z ziemniaków i sałatką z ogórków.

Śledź smażony z puree i sałatką z ogórka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledź smażony z puree i sałatką z ogórka

 

Sposób przygotowania:

Śledź smażony z puree i sałatką z ogórka

Śledziom świeżym odcinamy głowy, następnie filetujemy - możemy też o to poprosić sprzedawcę albo kupić filety. Po obróbce myjemy filety pod bieżącą wodą, przyprawiamy solą i pieprzem.


Następnie przygotowujemy zaprawę do ogórków. Wodę, cukier zagotowujemy w jednym garnku. Studzimy i dodajemy ocet plus pokrojone w plastry ogórki świeże zielone. Siekamy też połowę koperku i wszytko razem mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.


Ugotowane ziemniaki przecedzamy, prasujemy na puree, dodajemy 10 dag masła i mleko, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i wszytko razem mieszamy. Dodajemy resztę kopru również uprzednio siekając. Mieszamy.


Na rozgrzaną patelnię dajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści a w międzyczasie filety śledziowe panierujemy w razowej mące. Zapanierowane filety smażymy na rozgrzanym maśle po ok. 1 min. z każdej strony. Układamy na talerzu usmażone filety, puree i sałatkę.

Przepis autorstwa Michała Godynia z Ambasady Szwecji w Polsce, przygotowany na warsztatach kuchni szwedzkiej w studiu kulinarnym Cook Up.

Śledź smażony z puree i sałatką z ogórka
Świeży śledź w panierowany w mące fot. Magdalena Piechota magdalenapiechota.com
Śledź smażony z puree i sałatką z ogórka
Gotowe danie fot. Magdalena Piechota magdalenapiechota.com