Sposób przygotowania:
Śledź smażony z puree i sałatką z ogórkaŚledziom świeżym odcinamy głowy, następnie filetujemy - możemy też o to poprosić sprzedawcę albo kupić filety. Po obróbce myjemy filety pod bieżącą wodą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy zaprawę do ogórków. Wodę, cukier zagotowujemy w jednym garnku. Studzimy i dodajemy ocet plus pokrojone w plastry ogórki świeże zielone. Siekamy też połowę koperku i wszytko razem mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki przecedzamy, prasujemy na puree, dodajemy 10 dag masła i mleko, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i wszytko razem mieszamy. Dodajemy resztę kopru również uprzednio siekając. Mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię dajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści a w międzyczasie filety śledziowe panierujemy w razowej mące. Zapanierowane filety smażymy na rozgrzanym maśle po ok. 1 min. z każdej strony. Układamy na talerzu usmażone filety, puree i sałatkę.
Przepis autorstwa Michała Godynia z Ambasady Szwecji w Polsce, przygotowany na warsztatach kuchni szwedzkiej w studiu kulinarnym Cook Up.