malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Śledź w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Śledzie to moja specjalność najbardziej lubię w oleju z cebulą dlatego wykorzystując te składniki staram się przyrządzać go zawsze inaczej, smakuje wszystkim.

Śledź w sosie pomidorowym

Składniki:

Śledź w sosie pomidorowym

 

  • 1/2 kg płatów śledziowych zakwaszanych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta soli,
  • cukru oraz pieprzu.

Sposób przygotowania:

Śledź w sosie pomidorowym
Płaty moczymy w zimnej wodzie 30 min. Cebulę siekamy w piórka, następnie dusimy na patelni podlewając wodą, dodajemy listki, ziele i przyprawy oraz koncentrat, dusimy 10 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej oraz pokrojone płaty śledziowe, wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby smaki sobą przeszły nawzajem.