anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Śledź wigilijny inaczej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczne śledzie,całkiem inne,polecam.

Śledź wigilijny inaczej

Składniki:

Śledź wigilijny inaczej

 

  • Płaty śledziowe matiasy 5 szt
  • rodzynki irańskie 10 dkg
  • śliwki suszone kalifornijskie 20 szt
  • cebula 1 duża szt
  • sok z cytryny
  • olej kujawski
  • ewentualnie sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Śledź wigilijny inaczej
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 1,5 godziny,zmieniając wodę 3 razy,odsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny,cebulę pokroić drobno,sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić. Śliwki kalifornijskie i rodzynki zalać wrzącą wodą,zostawić na 5 min,odsączyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,śliwki drobno pokroić. Układać warstwami w szklanym naczyniu, cebulę,kawałki śledzi,rodzynki i śliwki. Cukier rozpuścić w 1 łyżce soku z cytryny,dodać olej dokładnie wymieszać,zalać śledzie olejem,posypać pieprzem,koniecznie cytrynowym,odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.