basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Śledzie a'la Chawrankowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

śledzie koniecznie muszą być zielone.

Śledzie a'la Chawrankowa

Składniki:

Śledzie a'la Chawrankowa

 

  • 2 kg śledzi zielonych
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Śledzie a'la Chawrankowa
Śledzie wypatroszyć i zalać zalewą i zostawić na 2 dni. Po dwóch dniach śledzie odfiletować, pokroić w kwadraty, układać w szklanym naczyniu warstwami, przekładając je cebulą pokrojoną w plasterki(cebula surowa, nie parzymy jej), zielem angielskim, listkiem laurowym, pieprzem i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kosteczkę. Gdy już będą ułożone zalać je olejem i odstawić do lodówki na 24 godziny. Robiłam też wersję z ogórkiem konserwowym i też smak jest bardzo dobry.

Tagi:

śledzie