szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Śledzie miodowo-jogurtowe z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sledzie w pysznym sosie jogurtowo-miodowym

Śledzie miodowo-jogurtowe z majerankiem

Składniki:

Śledzie miodowo-jogurtowe z majerankiem

 

  • 8 filetów śledziowuch
  • 200 ml jogurtu bałkańskiego
  • 50 gram miodu płynnego
  • łyzka tymianku
  • lyżka bazylii
  • pół szklanki oliwy
  • łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka zielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Śledzie miodowo-jogurtowe z majerankiem
Pieprz zielony roztłuc w moździerzu.Filety śledziowe namaczać w wodzie ok.godzinę.Potym czasie osączyć.Następnie kroimy płaty na skośne ok.3 centymetrowe kawałki.Jogurt miksujemy z oliwą i modem na gładka, aksamitną masę.Pokrojone śledzie przekładamy na duzy talerz lub półmisek.Polewamy przygotowanym sosem jogurtowo-miodowym.Całość posypujemy majerankiem i utłuczonym pieprzem.Przed podaniem schładzamy ok. godziny w lodówce aby sos się ładnie ustał.