Sposób przygotowania:
Śledzie po grecku wg Buni :
Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić na 3 kawałki . Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Na oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – śledzie – sos – śledzie i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .
Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .