Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 946]

Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne śledziki z duszoną cebulą i suszonymi grzybami, idealne jako przystawka podczas różnego rodzaju uroczystości.

Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez 3 godziny. W międzyczasie 2 razy zmieniamy wodę.

Wypłukane grzyby wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy również przez 3 godziny. Później gotujemy je przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Po odcedzeniu zachowujemy część wody, a grzyby kroimy w paski.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusimy kolejne 5 minut.

Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone grzyby, 1/3 szklanki wody z grzybów oraz ostrą paprykę i znów dusimy 5 minut. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy do ostygnięcia.

Śledzie kroimy na kawałki o długości około 3-4 cm i układamy je w szklanym naczyniu naprzemiennie z duszoną cebulą i grzybami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki.
Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez 3 godziny. W międzyczasie 2 razy zmieniamy wodę.
Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami
Wypłukane grzyby wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy również przez 3 godziny.
Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami
Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusimy kolejne 5 minut.
Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami
Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone grzyby, 1/3 szklanki wody z grzybów oraz ostrą paprykę i znów dusimy 5 minut.