Sposób przygotowania:
Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez 3 godziny. W międzyczasie 2 razy zmieniamy wodę.
Wypłukane grzyby wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy również przez 3 godziny. Później gotujemy je przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Po odcedzeniu zachowujemy część wody, a grzyby kroimy w paski.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusimy kolejne 5 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone grzyby, 1/3 szklanki wody z grzybów oraz ostrą paprykę i znów dusimy 5 minut. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy do ostygnięcia.
Śledzie kroimy na kawałki o długości około 3-4 cm i układamy je w szklanym naczyniu naprzemiennie z duszoną cebulą i grzybami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki.
Wypłukane grzyby wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy również przez 3 godziny. Później gotujemy je przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Po odcedzeniu zachowujemy część wody, a grzyby kroimy w paski.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusimy kolejne 5 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone grzyby, 1/3 szklanki wody z grzybów oraz ostrą paprykę i znów dusimy 5 minut. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy do ostygnięcia.
Śledzie kroimy na kawałki o długości około 3-4 cm i układamy je w szklanym naczyniu naprzemiennie z duszoną cebulą i grzybami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki.