bii2121

bii2121

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Śledzie pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetne jako przystawka na różne okazje.

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

Śledzie pod pierzynką

 

  • Pół kg filetów śledziowych solonych
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże marchwie
  • 4 jajka
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:

Śledzie pod pierzynką
Wymoczone śledzie spryskanie octem lub sokiem z cytryny, kroić w szersze kwadraty i układać na półmisku. Na to wyłożyć pokrojoną w drobną kostkę cebule. Wyłożyć warstwę groszku, na to wyłożyć cienką warstwę majonezu. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej wiórkowej tartce. Następnie przykryć warstwą startych (na tej samej tartce) ugotowanych marchwi. Wyłożyć na to cienką warstwę majonezu i powtórnie zetrzeć znowu na tej samej tartce ugotowane na twardo jajka. Doprawić solą i pieprzem.