Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Śledzie pod pierzynką 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

warstwowa przekaska sledziowa

Śledzie pod pierzynką 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie pod pierzynką 4

 

  • 70 dkg śledzi matias
  • 3 cebule
  • 3 młode ziemniaki
  • 2 duże młode marchewki
  • 5 jajek
  • 400 g majonezu
  • 2 łyzki octu
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • 0, 5łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Śledzie pod pierzynką 4
Śledzie wymoczyć, a następnie pokroic na mniejsze kawałki ok. 3-4 cm i skropić octem. Ziemniaki i marchewkę ugotować w skórce i obrac dopiero po ostudzeniu. Ugotowac jajka na twardo. Cebule obrac i pokroic w drobną kosteczkę, a następnie sparzyć. Odcedzic i lekko posolic i pocukrzyć. Śledzie ułożyć na dnie naczynia, posypać cebulą. Na nia zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach (ścierac bezpośrednio na cebulę, nie wczesniej żeby się nie posklejało). Posmarować majonezem, posolić i popieprzyć. Nastepnie zetrzeć marchewkę i znów posmarowac majonezem i doprawić. W kolejnej warstwie zetrzeć jajka i posmarować majonezem. Doprawić i posypać szczypiorkiem.
Śledzie pod pierzynką 4
salatke ukladamy kolejno warstwami smarowanymi majonezem
Śledzie pod pierzynką 4
ziemanki najlepiej zetrzeć bezposrednio do miski
Śledzie pod pierzynką 4
cebule nalezy sparzyc aby nie byla zbyt ostra
Śledzie pod pierzynką 4
wszystko scieramy bezposrenio warstwami bo inaczej wyjdzie 'ciapka'