szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie pod pomidorową cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne matiasy na pomidorowo.

Śledzie pod pomidorową cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie pod pomidorową cebulką

 

  • 500 g płatów śledziowych matiasów
  • 4 cebule
  • pietruszka suszona
  • ziele angielskie 2 kulki
  • 1 listek laurowy
  • pieprz
  • pół szklanki octu
  • majeranek
  • pół łyżeczki cukru
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • gałązka pietruszki zielonej

Sposób przygotowania:

Śledzie pod pomidorową cebulką
Śledzie najpierw moczymy w wodzie, aby nie były zbyt słone, min pół godziny. Następnie gotujemy 2 szklanki wody z octem liściem laurowym i zielem angielskim. W przygotowanej ciepłej zalewie moczymy śledzie 30 minut. Cebule obieramy i kroimy w plasterki, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy sporo pietruszki suszonej i majeranku, szczypte soli oraz pieprzu. Cebulę w zalewie wstawiamy na gaz i dusimy tak długo aż bedzie miękka. Do cebuli dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżek dużych) i mieszamy. Śledzie wyciągamy z zalewyukładamy na półmisku w całości lub łamiemy na częsci. Całość przykrywamy przygotowana cebulka i dekorujemy pietruszką. Wkładamy do lodówki. Na stół podajemy schłodzone z lodówki.
Śledzie pod pomidorową cebulką
Podstawowe składniki to matiasy, cebula, ocet i przyprawy.
Śledzie pod pomidorową cebulką
Śledzie moczymy w zalewie octowej z zielem angielskim i liściem laurowym.
Śledzie pod pomidorową cebulką
Cebulke kroimy w paseczki, doprawiamy i dusimy do miękkości.

Tagi:

pomidory