Sposób przygotowania:
Śledzie pod pomidorową cebulką
Śledzie najpierw moczymy w wodzie, aby nie były zbyt słone, min pół godziny. Następnie gotujemy 2 szklanki wody z octem liściem laurowym i zielem angielskim. W przygotowanej ciepłej zalewie moczymy śledzie 30 minut. Cebule obieramy i kroimy w plasterki, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy sporo pietruszki suszonej i majeranku, szczypte soli oraz pieprzu. Cebulę w zalewie wstawiamy na gaz i dusimy tak długo aż bedzie miękka. Do cebuli dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżek dużych) i mieszamy. Śledzie wyciągamy z zalewyukładamy na półmisku w całości lub łamiemy na częsci. Całość przykrywamy przygotowana cebulka i dekorujemy pietruszką. Wkładamy do lodówki. Na stół podajemy schłodzone z lodówki.
jaNina