monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Śledzie słodko-kwaśne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Można je opisać jednym słowem-pycha:)

Śledzie słodko-kwaśne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie słodko-kwaśne

 

  • 4 duże płaty śledziowe alla matjas
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 2 małe kiszone ogórki
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
  • 3 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie słodko-kwaśne
Śledzie przełożyć do miski i zalać je taką ilością wody aby je przykryła i zostawić na noc ( jeśli są bardzo słone to przynajmniej raz zmienić wodę). Następnego dnia cebulę pokroić w cienkie piórka a czosnek drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i dodać czosnek. Po około 1 minucie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. Lekko podsmażyć. Dodać około 1/2 szklanki wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Gdy to nastąpi dodać pokrojone w cienkie krążki ogórki kiszone i dusić aż zmiękną. Dodać koncentrat, ketchup, sos słodko-kwaśny oraz ocet. Wymieszać. Dodać przyprawy oraz cukier, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. W między czasie śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w ukośne paski o grubości około 1,5-2cm. Dodać do warzyw i dobrze wymieszać.Przełożyć do pojemnika próżniowego, odessać powietrze. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 dni. Smacznego!
Śledzie słodko-kwaśne
do zeszklonej cebuli dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę
Śledzie słodko-kwaśne
dodać warzywa i je dusić do miekkosci a potem dodać ogórki
Śledzie słodko-kwaśne
dodać koncentrat ketchup sos oraz przyprawy i wymieszać
Śledzie słodko-kwaśne
zimne warzywa wymieszać ze śledziami

Tagi:

sosy