Sposób przygotowania:
Śledzie słodko-kwaśne
Śledzie przełożyć do miski i zalać je taką ilością wody aby je przykryła i zostawić na noc ( jeśli są bardzo słone to przynajmniej raz zmienić wodę). Następnego dnia cebulę pokroić w cienkie piórka a czosnek drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i dodać czosnek. Po około 1 minucie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. Lekko podsmażyć. Dodać około 1/2 szklanki wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Gdy to nastąpi dodać pokrojone w cienkie krążki ogórki kiszone i dusić aż zmiękną. Dodać koncentrat, ketchup, sos słodko-kwaśny oraz ocet. Wymieszać. Dodać przyprawy oraz cukier, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. W między czasie śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w ukośne paski o grubości około 1,5-2cm. Dodać do warzyw i dobrze wymieszać.Przełożyć do pojemnika próżniowego, odessać powietrze. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 dni. Smacznego!