Sposób przygotowania:
Śledziowa przystawka z pieczarkami
Matiasy moczymy w chłodnej wodzie przez całą noc. 1/2 szklanki wody zagotowujemy z pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, doprawiamy do smaku octem winnym, schładzamy, po czym marynatą zalewamy matiasy pokrojone w około 2 cm kawałki i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w średnią kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle aż zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostałą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy, po czym dolewamy 4-5 łyżek marynaty, w której moczyły się śledzie i dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z marynaty, układamy na talerzu i polewamy warzywami z sosem. Podajemy schłodzone.


Panna_Margot
anemon
Bernadetta