zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Śledzie w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ostra przekąska śledziowa.

Śledzie w sosie musztardowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w sosie musztardowym

 

  • 1/2 kg płatów śledziowych w oleju
  • 6 łyż musztardy sarepskiej
  • 1 łyż musztardy rosyjskiej
  • 1 cebula
  • 2 łyż oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyż majonezu
  • 1 łyż cukru
  • koperek
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie moczymy dokładnie w wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobno kostkę. Następnie cebulę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 3 min. Po tym czasie cebulę odcedzamy. Musztardę sarepską mieszamy z rosyjską, majonezem, cukrem, oliwą z oliwek i 2 łyż przegotowanej i wystudzonej wody. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy 1/2 łyżeczki posiekanego koperku i cebule. Dokładanie mieszamy. Śledzie wrzucamy do sosu i delikatnie mieszamy. odstawiamy na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. Smacznego!
Śledzie w sosie musztardowym
Wymoczone śledzie kroje w mniejsze kawałki.
Śledzie w sosie musztardowym
Posiekaną cebulę należy sparzyć gorącą wodą.
Śledzie w sosie musztardowym
Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
Śledzie w sosie musztardowym
Na koniec do sosu dodajemy odsączoną cebulę.