Sposób przygotowania:
Śledzie w sosie żurawinowym
Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy i kroimy na kawałki ok 3 cm. Cebulę kroimy w cienkie krążki, które rozdzielamy i dorzucamy je do miski ze śledziami. Następnie kroimy w kosteczkę korniszona i wrzucamy do śledzi i cebuli. Jogurt przekładamy do wąskiego pojemnika (w którym będziemy blendować składniki sosu), dodajemy do niego majonez 2/ 3 żurawiny, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolity płyn. Podczas miksowania jogurt zrobi się znacznie rzadszy niż był na początku ale to nie szkodzi, po włożeniu do lodówki ponownie zgęstnieje. Przygotowane śledzie w cebulą i korniszonem zalewamy sosem żurawinowym i dodajemy pozostałą lekko rozdrobnioną/pokrojoną żurawinę oraz koperek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. po ok 2-3 godzinach potrawa jest gotowa. Możemy jeść śledzie z pieczywem, jednak najlepiej smakuję z tzw. pulkami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Smacznego!