Sposób przygotowania:
Śledzie warstwowe Eli
Śledzie opłukać,zalac zimną wodą i moczyć kilka godzin (długość moczenia zależy jak mocno słone są śledzie).Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Umyte,osuszone i pozbawione nasion papryki pokroić w kostkę,pora w ćwierć krążki,białą część cebulki posiekać.Szczypior pokroić osobno.W rondlu rozgrzać olej,dodać pora i cebulkę (bez szczypioru) i chwilę dusić.Dodać utarte warzywa,pokrojoną paprykę i dusić aż warzywa będą pół miękkie.Dodać pokrojone pomidory z zalewą,doprawić solą i pieprzem do smaku,jeszcze chwilę dusić i ostudzić.W przezroczystej misce układać warzywa,śledzie,warzywa,śledzie i warzywa.Śledzie włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby się przegryzły.Po wyjęciu śledzi z lodówki górę posypać pokrojonym szczypiorem i kosteczkami kolorowej papryki.Smacznego!
dusia30
luna
Jojo
monia2005