eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1757]

Śledzie warstwowe Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Pyszne śledzie z warzywami przekładane warstwowo.

Śledzie warstwowe Eli

Składniki:

Śledzie warstwowe Eli

 

  • 1/2 kg płatów śledzi solonych
  • 1 marchewka-duża
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 por-jasna część
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 4 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów bez skórki-400 g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie warstwowe Eli
Śledzie opłukać,zalac zimną wodą i moczyć kilka godzin (długość moczenia zależy jak mocno słone są śledzie).Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Umyte,osuszone i pozbawione nasion papryki pokroić w kostkę,pora w ćwierć krążki,białą część cebulki posiekać.Szczypior pokroić osobno.W rondlu rozgrzać olej,dodać pora i cebulkę (bez szczypioru) i chwilę dusić.Dodać utarte warzywa,pokrojoną paprykę i dusić aż warzywa będą pół miękkie.Dodać pokrojone pomidory z zalewą,doprawić solą i pieprzem do smaku,jeszcze chwilę dusić i ostudzić.W przezroczystej misce układać warzywa,śledzie,warzywa,śledzie i warzywa.Śledzie włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby się przegryzły.Po wyjęciu śledzi z lodówki górę posypać pokrojonym szczypiorem i kosteczkami kolorowej papryki.Smacznego!