Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Wigilijne śledzie w oliwie cytrynowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje śledzie są pyszne. Cytrynowy olej z bazylią nadaje im lekkości, a kapary i cebulka to kropka nad i. Spróbujcie, a nie pożałujecie. W tej wersji śledzie nie muszą się przegryźć, są wystarczająco wyraziste w smaku.

Wigilijne śledzie w oliwie cytrynowej

Składniki:

Wigilijne śledzie w oliwie cytrynowej

 

  • matjasy w oleju : 125 g
  • olej lub oliwa z cytryna i bazylią : 6 łyżek
  • kapary w zalewie : 4 łyżki
  • czerwona cebula ( pokrojona) : 4 łyżki
  • pieprz czarny mielony : 0,5 płaskiej łyżeczki lub mniej

Sposób przygotowania:

Wigilijne śledzie w oliwie cytrynowej
Matjasy wyjąć z oleju, nie osączając ich zbyt starannie.Pokroić w paski. Przełożyć do miski, wlać oliwę lub olej z cytryną i bazylią, posypać pieprzem, wymieszać. Przełożyć na dekoracyjny talerz, posypać kaparami i czerwoną cebulą. Można też zrezygnować z dodatku pieprzu, zastępując go niewielką ilością świeżego oregano.