Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Śledzik Bonne Femme

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Śledziki oczyścić, odciąć łebki, posolić. Cebule pokrajać w krążki, zeszklić w

Śledzik Bonne Femme

Składniki:

Śledzik Bonne Femme

 

  • 3/4 kg świeżych małych śledzików lub sardynek
  • 3 cebule
  • 1/2 szkl oleju sojowego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

Śledzik Bonne Femme
Śledziki oczyścić, odciąć łebki, posolić. Cebule pokrajać w krążki, zeszklić w oleju, po czym dodać koncentrat i przyprawy, chwilę dusić a nastepnie wlać wino i pogotować kilka minut mieszając. Sos wylać na głęboki ogniotrwały półmisek, ułożyć ryby, skropić olejem, posypac tarta bułką, zieleniną i kminkiem, wstawić do nagrzanego (220 st) piekarnika, piec około 10 minut.