2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Śledzik po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny śledzik na wigilijny stół.....

Śledzik po węgiersku

Składniki:

Śledzik po węgiersku

 

  • 8-9 sztuk filetów śledziowych matiesów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

 

  • Marynata:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego bialego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Śledzik po węgiersku
Matiasy moczymy w mineralnej wodzie gazowanej przez 2 godziny. Cebulkę obieramy kroimy w piórka dusimy ze szczypta papryki na rozgrzanym oleju w rondelku około 6-7 minut aż zmięknie.Zostawiamy do wystudzenia. Na każdym płatcie śledzia ułozyć zimną cebulkę zawinąć jak rolmopsy,spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały, ułożyć w szklanym naczyniu. Marynata: 1/4 szklanki wody zagotować z zielem angielskim dodac sok z cytryny,koncentrat pomidorowy,wlac olej,dodać cukier i dokładnie wymieszać,gdy składniki się połaczą wlać wytrawne wino i wymieszać ponownie. Tak przygotowaną marynatą zalać śledziki delikatnie zamieszać i wstawić na conajmniej 2 dni do lodówki. Podawać z pszennym pieczywem. Smacznego!

Tagi:

marynaty