Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

Śledziowa galaretka przekładana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przekładana galaretka to super pomysł na przystawkę przepis udoskonalony z książki

Śledziowa galaretka przekładana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledziowa galaretka przekładana

 

  • 6 filetów śledziowych z octu( lub solonych, trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie zimnej na 1,5 godz)
  • 2 jogurty naturalne po 15 dkg
  • 1/2 szkl majonezu
  • winne jabłko
  • łyżka posiekanej papryczki chili
  • cebula
  • garść oliwek zielonych
  • pół papryki może być marynowana
  • łyżka żelatyny
  • można również dodać ogórka kiszonego

Sposób przygotowania:

Śledziowa galaretka przekładana
Filety śledziowe pokroić na kawałki. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Jabłko, cebulę pokroić drobno w kosteczkę. Tak samo pokroić paprykę , oliwki na połówki. Jogurt połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem, powoli wlać do niego przestudzoną żelatynę . W foremkach układać warstwowo , kolejność dowolna. Przekładać z masą majonezową, by stężało zostawić najlepiej do następnego dnia. Delikatnie wyjąć z foremek na talerzyk, udekorować np śmietanką i szczypiorkiem.
Śledziowa galaretka przekładana
Warstwowo układane składniki wyglądają ciekawie