SUPERPRZEPIS

Śledziowe ślimaczki na pierzynce

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Śledziowe ślimaczki na pierzynce

śledziki o lekko słodkawym smaku

Składniki:

Śledziowe ślimaczki na pierzynce

 

  • 4 płaty śledziowe alla matias
  • 2 cebule
  • 1 łyżka rodzynek
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 suszonych daktyli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 szczypty przyprawy ognisty smok
  • około 100 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Śledziowe ślimaczki na pierzynce
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i smażyć na złoty kolor. Dodać rodzynki i pokrojone śliwki oraz daktyle. Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat pomidorowy, wlać wodę i dusić około 3 minuty. Gotowy sos przestudzić, dodać miód i wymieszać. Śledzie wymoczyć i każdy płat przekroić wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek zwinąć w ślimaczka i spiąć wykałaczką. Ułożyć w niskiej miseczce. Na śledzie wyłożyć zimny sos. Przykryć miseczkę pokrywką i wstawić ją ze śledziami do lodówki na około 5 godzin aby smaki się przegryzły.