kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Śledziówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Charakterystyczną cechą tej sałatki są jej cienkie warstwy co nadaje jej wyrazistego smaku.

Śledziówka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledziówka

 

  • 50 dag płatów śledziowych solonych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

Śledziówka
Śledzie moczymy w wodzie ok.2 godzin by nie były zbyt słone. Następnie kroimy w drobną kostkę i wykładamy cienkimi warstwami na dnie salaterki lub talerzyka. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy w kostkę, po czym posypujemy nią śledzie. Skrapiamy niewielką ilością oleju. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy cienką warstwą na cebulę. Delikatnie smarujemy majonezem. Na majonez ścieramy obrane jabłko (też cienką warstwę). Ogórek kiszony ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy go z nadmiaru wody na sicie. Po czym wykładamy na jabłko. Marchew gotujemy , studzimy i ścieramy na ogórek. Całość smarujemy majonezem. Jajka gotujemy na twardo , obieramy i studzimy. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o drobnych oczkach jajko. Sałatkę wstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje następnego dnia. Należy pamiętać by warstwy poszczególnych składników były cienkie ponieważ w innym wypadku sałatka zrobi się maziowata i bez smaku.
Śledziówka
Etap 1Śledzie pokrojone w kostkę na to cebulka i skropić olejem.
Śledziówka
Etap 2Ścieramy ugotowaną marchewkę.Pamiętać należy by warswy nie były zbyt grube.