Sposób przygotowania:
Śledziówka
Śledzie moczymy w wodzie ok.2 godzin by nie były zbyt słone. Następnie kroimy w drobną kostkę i wykładamy cienkimi warstwami na dnie salaterki lub talerzyka. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy w kostkę, po czym posypujemy nią śledzie. Skrapiamy niewielką ilością oleju. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy cienką warstwą na cebulę. Delikatnie smarujemy majonezem. Na majonez ścieramy obrane jabłko (też cienką warstwę). Ogórek kiszony ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy go z nadmiaru wody na sicie. Po czym wykładamy na jabłko. Marchew gotujemy , studzimy i ścieramy na ogórek. Całość smarujemy majonezem. Jajka gotujemy na twardo , obieramy i studzimy. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o drobnych oczkach jajko. Sałatkę wstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje następnego dnia. Należy pamiętać by warstwy poszczególnych składników były cienkie ponieważ w innym wypadku sałatka zrobi się maziowata i bez smaku.