jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasteczka z serkiem i rodzynkami

Ślimaczki

Składniki:

Ślimaczki

 

  • CIASTO:
  • 8 łyżek rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 20 dag sera półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • sól
  • 30 dag mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag miękkiego masła
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • POLEWA:
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Ślimaczki
Rodzynki skropić rumem.

Ser wymieszać z 2 łyżkami cukru, olejem, skórką cytrynową i solą.

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy serowej.

Zagnieść.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować prostokąt i posmarować masłem. Posypać na wierzchu resztą cukru, rodzynkami i migdałami.

Ciasto zwinąć i pokroić na kawałki grubości 1,5 cm.

Blachę wysmarować tłuszczem, rozłożyć kawałki ciasta i przycisnąć na płasko. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop.C.

Wyjąć i ostudzić.

Przesiać cukier puder i wymieszać z sokiem cytrynowym i polukrować.

Tagi:

sery ciasto ser