Sposób przygotowania:
Ślimaczki z aronią, jabłkiem i gruszką
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do ciepłego mleka drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy rozczyn aby wyrósł. Następnie dodajemy go do mąki z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosłą, na ok 30 min. Aronie wsypujemy do rondla, rozgniatamy je widelcem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę. Wsypujemy cukier ok 2 łyż i smażymy wszystko, aż owoce nabiorą lekko papkowatej konsystencji. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy owocami i zwijamy jak roladę. Kroimy ciasto w plasterki ok 2 - 3 cm. Odstawiamy na ok 10 min aby wyrosły, następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 min. Smacznego.